Η ψήφος…

votachile

Ι.

Είναι ζευγάρι στα πενήντα κάτι τους. Η γυναίκα άνεργη, ο άντρας ημιαποσχολούμενος, μήπως και συμπληρώσει κανένα ένσημο. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Λέμε για τις εκλογές και για τα τοπικά. Καλαμπουρίζουμε για τα συντροφικά μαχαιρώματα και για τα τοπικά κουτσομπολιά υποψηφίων. «Θα ανέβετε από νωρίς αύριο στο χωριό για την ψήφο;». Αμηχανία… μικρές σιωπές στο τηλέφωνο. «Ξέρεις το αμάξι κάτι έχει πάθει και δεν το πολυεμπιστεύομαι, μην με αφήσει φοβάμαι». Μιλάμε για απόσταση 40+40 = 80 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό και το εκλογικό τμήμα. Χωρίς να το ξεψαχνίζουμε το καταλαβαίνω. Είναι τέλος του μήνα και δεν υπάρχει το 20ευρω για βενζίνη. Αν ήθελαν, θα τηλεφωνούσαν στον χουβαρντά υποψήφιο να τους στείλει ταξί πήγαινέλα. Αλλά δεν θέλουν. Υπάρχει και φιλότιμο. Ευγενικά, χωρίς μεγάλα λόγια γίνεται η συνεννόηση, κάνουμε κουμάντο. Θα ανέβει αύριο κι ο τάδε, κάτσε να δούμε μην έχει θέση. Έχει. «Νωρίς θα ξεκινήσουμε, θα ψηφίσουμε και θα κατέβουμε νωρίς, είναι και ο καιρός μουντός και τα μαζεύει μην πάθουμε καμιά πλάκα».

ΙΙ.

Η μικρή μας δουλεύει πωλήτρια σε καλό μαγαζί της πρωτεύουσας. Με ψίχουλα, αλλά «πάλι καλά» και τα λοιπά. Το πτυχίο των ΤΕΙ έχει μπει σε κορνίζα και καλά αναπαύεται στη θέση του. Θέλει να έρθει στο νησί να ψηφίσει, ευκαιρία να μας δει κιόλας, που την βλέπουμε ελάχιστα. Και να την δούμε κι εμείς. Μιλάμε στα τηλέφωνα και στα διαδίκτυα. Το ψάχνουμε. Θα βρεθεί εισιτήριο, βαπόρι το απόγευμα του Σαββάτου για να φτάσει ξημερώματα Κυριακής και να φύγει Κυριακή βράδι να είναι Δευτέρα στη δουλειά. Καλό ακούγεται. Αλλά ποιος το λέει στη σκύλα την προϊσταμένη; Το μαγαζί δουλεύει μέχρι τις 9 το βράδι του Σαββάτου, για να αγοράζουν κάτι πλούσιες τα σχετικά τους. Καμιά περίπτωση να φύγει η μικρή νωρίτερα να προλάβει το πλοίο. Για εκλογές; Για εκλογική άδεια, νομοθετημένη, κατοχυρωμένη στον ιδιωτικό τομέα; Πείτε κι άλλα ανέκδοτα να γελάσουμε.

ΙΙΙ.

Ο Μάκης θα ξυπνήσει αργά την Κυριακή. Και θα στρωθεί κατά τις 12 στην προκυμαία. Θα πίνει φρέντο, χειμωνιάτικα,. θα βαριέται με το τάμπλετ, θα λέει μαλακίες με τους κολλητούς. Θα ειρωνεύεται, όσους πάνε να ψηφίσουν με καλαμπούρια κι έξυπνα αστεία  που έχει ψαρέψει στα διαδίκτυα. Ο προχώ και μάγκας και ψαγμένος. Που συνδυάζει όλες τις αρρώστιες της φυλής. Οίηση, ξερολισμό, τζάμπα μαγκιά, παπαρολογία. Χωρίς πυξίδα και πολιτική απόχρωση, γι’ αυτό και πιο φασίστας από τους φασίστες. Ο Μάκης. Ο υπεράνω. Που δεν καταδέχεται να στηθεί στην ουρά για να ψηφίσει. Ο μαλάκας.

ΥΓ.

Οι εκλογές είναι αυτό που είναι. Καμιά αυταπάτη και καμιά φαντασίωση δεν κρύβουν. Ωστόσο. Το δικαίωμα να στέκεσαι σε κλειστό παραβάν και να αποφασίζεις, όσο σε παίρνει και για όσα σε αφορούν κάποιοι το πάλεψαν σκληρά, κάποιοι το στερήθηκαν και το στερούνται. Μην το πετάς στα σκουπίδια. Μην το σπαταλάς. 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s