Ταβέρνα «Οι μύθοι του Αισώπου»

esopos

Πρωταπριλιά 2014

Το παρατσούκλι Αίσωπος του το είχαν κολλήσει στη γειτονιά, ήμουνα μικρότερος και δεν το θυμάμαι. Αλλά είχαν ασφαλώς το λόγο τους. Ο κατά κόσμον Σωτήρης, με το καλλιτεχνικό Αίσωπος, ήταν ο μεγαλύτερος παραμυθάς και ψεύτης που μπορούσες να συναντήσεις στην μικρή μας πόλη. Μεταξύ μας, υποπτεύομαι ακόμα κι έξω από αυτήν.

Έκανε κάποια χρόνια στα βαπόρια, κι ύστερα καταστάλαξε στο νησί ανοίγοντας ταβέρνα κοντά στο λιμάνι. Κι επειδή ήταν άνθρωπος που του έκοβε δεν άφησε το ευφάνταστο παρατσούκλι του να πάει χαμένο. Η ταβέρνα ονομάστηκε με καμάρι «Οι Μύθοι του Αισώπου».

Τρεις ήταν οι κατηγορίες μυθευμάτων που σέρβιρε ο Αίσωπος. Τα πρώτα ήταν τα τρέχοντα, τα της δουλειάς, ας πούμε. Η γαρίδα Ατλαντικού είχε παραληφθεί το ίδιο πρωί από την Ιχθυόσκαλα. Ή το καλαμάρι που πριν λίγο μοχθούσε με καυτά  νερά να ξεπαγώσει, μέχρι πριν δυο ώρες κολυμπούσε γενναία στα γαλανά νερά μας.  Η δεύτερη κατηγορία ήταν οι διηγήσεις του από ταξίδια. Καβγάδες, φουρτούνες, ναυάγια, γκομενιλίκια, μυθικά ταξίδια που άλλος κανείς δεν είχε κάνει, κονόμες, κομπίνες. Όλα αυτά μαζί. Δεν ήταν μόνο η τερατώδης ψευδολογία του Σωτήρη, ήταν ότι έτσι και τα άθροιζες όλα αυτά και τα σύγκρινες με τα λιγοστά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσία του έβγαιναν λειψά. Άσε που και τρεις ζωές  δεν έφταναν για να τα ζήσεις. Η τρίτη κατηγορία ήταν οι γνωριμίες. Πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, όλοι αυτοί ήταν γνωστοί και φίλοι του Σωτήρη. Και μάλιστα όχι απλές γνωριμίες, φίλοι αδελφικοί που είχαν ζήσει μαζί πράγματα και θαύματα. Μέχρι που ένα βράδι ο Θεοδόσης, μέλος και αυτός της παρέας, δεν άντεξε «Ρε συ Αίσωπε, όλοι αυτοί που λες ότι είναι φίλοι σου, το ξέρουν ότι είναι φίλοι σου;».

Είχε και μια αφοπλιστική φράση ο Αίσωπος που την κόλλαγε στο ξεκίνημα και στον επίλογο των διηγήσεών του…. «Έτσι έγινε, κι άμα θέτε το πιστεύετε». Αυτή ήταν η άφεση αμαρτιών κι ασφαλιστική δικλείδα. Εγώ λέω ότι θέλω κι εσύ αν θες το πιστεύεις. Ή όπως λέει κι η λαϊκή ρήση «εγώ στραβώνω και πουλώ, εσύ βλέπε κι αγόραζε».

Κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του όταν βγήκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας. Έπρεπε να μιλήσει για ένα τοπικό θέμα, που δεν είναι της παρούσης. Και τι σκαρφίστηκε ο αθεόφοβος. Ενώ μιλούσε στο κινητό αναπαυτικά καθισμένος σε πολυθρόνα του μαγαζιού του, του ήρθε να πει για να κάνει πιο γλαφυρό το σκηνικό ότι είναι με τη βάρκα του μεσοπέλαγα και ψαρεύει. Μόνο που, άτυχη στιγμή, από την παρακείμενη διασταύρωση ξέσπασαν κορναρίσματα και φωνές. Ο παρουσιαστής που την μυρίστηκε προφανώς, του είπε με νόημα «πολλή κίνηση μεσοπέλαγα κυριέ μου…». Σιγά μην κώλωνε το εκ γενετής ταλέντο με τον κατ’ επάγγελμα ψευτράκο της ενημέρωσης «Τι δεν σας το είπα; τόση ώρα που μιλάμε, πιάσαμε λιμάνι κύριε τάδε μου».

Η μόνη μέρα που χάνει το κέφι του είναι για φαντάσου, η Πρωταπριλιά. Ενώ εμείς πειραζόμαστε, κάνουμε φάρσες, κοιτάμε ποιος θα κάνει πιστευτή τη μεγαλύτερη μπαρούφα, ο Αίσωπος, μας βλέπει αφ υψηλού χωρίς  να συμμετέχει. Μέσα του θα λέει «πφφφ ερασιτέχνες…».

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s