Bella Ciao, Don Andrea Gallo

don1

Της Paola Bacchiddu

Από το περιοδικό «L’Espresso»

Απόδοση στα ελληνικά Κ.Ζ.

Ο «ιερέας των ταπεινών» έσβησε στη Γένοβα, μετά από μια ζωή αφιερωμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη συνδρομή όσων έχουν ανάγκη, στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. «Ένας άνθρωπος δυνατός και διαυγέστατος μέχρι το τέλος, ο ηγέτης που θα είχαμε ανάγκη», όπως τον θυμάται ο Λόρις Ματσέτι, φίλος του Ντον Αντρέα, με τον οποίον έγραψαν μαζί ένα βιογραφικό πολιτικό βιβλίο.

Φιγούρα σκυφτή, εκείνου που λυγίζει αλλά δεν σπάει, παρά την ηλικία και τα προβλήματα υγείας. Η γλώσσα του ξεκάθαρη, το πνεύμα σβέλτο, καθαρό και αθεράπευτα «αιρετικό». Δεν μπορεί να λείπει το τοσκάνικο πούρο, σύντροφος του αγώνα και της καθημερινότητας, ακόμα και την ώρα του φαγητού. Ογδόντα πέντε χρόνια που πέρασαν με ένταση, θάρρος, ζωές που σώθηκαν από την καταστροφή και πολλές πολλές συγκρούσεις. Ο Ντον Αντρέα Γκάλο δεν τσιγκουνεύτηκε τίποτα. Κυνηγημένος αρκετές φορές από την Εκκλησία, απομακρύνθηκε από τη θέση του εφημέριου για τις καθόλου ορθόδοξες μεθόδους που ακολουθούσε με τους νέους (στη θέση της τιμωρίας η αυτοδέσμευση και η ελευθερία στα «προβληματικά» παιδιά της γενοβέζικης περιφέρειας). Έφτιαξε τον προσωπικό του χώρο, μέσα σε ένα δημιούργημα φτιαγμένο κατ’ ομοίωσή του: όταν τον δέχτηκε ο εφημέριος του San Benedetto Al Porto, συνοικίας της Γένοβας, ίδρυσε τη δική του κοινότητα. Μαζί με τα παιδιά του, στην αρχή άγρια θηρία, αργότερα νέοι χαμογελαστοί και δραστήριοι.

Ο Λόρις Ματσέτι, στέλεχος της RAI3 και στενός του φίλος, τον περιγράφει ως «τον πολιτικό ηγέτη που θα είχαμε ανάγκη. Έναν εξαιρετικό επαναστάτη σε μια εποχή φτωχή σε πολιτικά παραδείγματα».

Μαζί, μετά από ένα χρόνο έντονης δουλειάς και ταξιδιών («ταξίδευε συνέχεια, παρά την ηλικία του») έγραψαν, το 2010, το βιβλίο «Ήρθα για να υπηρετήσω», στο οποίο διηγείται τη ζωή του Ντον Αντρέα, τις μάχες του, τον «πολύ δυνατό κι όμως αγαθό»  χαρακτήρα του.

«Αλλά συγκέντρωσα τόσο υλικό –αποκαλύπτει στο ‘Εσπρέσο’- που θα μπορούσε να βγει και άλλο βιβλίο, ακριβώς όπως ήθελε ο Ντον Γκάλο. Είχε διαλέξει και τον τίτλο ‘Ήρθα για να μην με υπηρετήσουν’».

Μαζί συμμετείχαν σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη την Ιταλία. «Σχεδόν όλες έκλειναν τραγουδώντας το Bella Ciao. O Ντον Αντρέα το ήξερε από μνήμης κι εγώ, για να μη γίνω ρεζίλι, έπρεπε να μάθω όλους τους στίχους.»

Don_Andrea_Gallo

Γιατί ήταν περίεργος ο Ντον Αντρέα Γκάλο: συζητούσε με τις ώρες και κοιμόταν ξημερώματα. «Η ιδέα του βιβλίου» συνεχίζει ο Ματσέτι «γεννήθηκε μετά από μια συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Glob’. Αρχίσαμε να συζητάμε έξω από το στούντιο και σε κάποια στιγμή ένας σεκιουριτάς χτύπησε την πόρτα για να μας πετάξει έξω, είχαμε φτάσει τέσσερις το πρωί.»

Πως γνωριστήκατε;

«Τον παρακολουθούσα από παλιά αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Έπειτα, πριν τέσσερα χρόνια, μας σύστησε μια κοινή φίλη. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Από τότε αρχίσαμε να γυρίζουμε σε συγκεντρώσεις, πήγα πολλές φορές να τον συναντήσω στην κοινότητά του, και γράψαμε το βιβλίο.»

Τι είπατε την τελευταία φορά που ειδωθήκατε;

«Μου μίλησε για τον Πάπα Φραγκίσκο. Ήταν ευχαριστημένος. ‘Τα πιάνει όλα’ μου είχε πει. Πίστευε βαθιά σε μια πραγματική αλλαγή της εκκλησίας, όχι μόνο στη βιτρίνα.»

Εκείνης της εκκλησίας που, για τις λίγο ορθόδοξες θέσεις του πάνω στο διαζύγιο, στην ομοφυλοφιλία, τη χρήση του προφυλακτικού, το γάμο των ιερέων, την ιεροσύνη των γυναικών (για να αναφέρω μερικές μόνο), συχνά τον είχε απομακρύνει.

«Όμως πάντα τον έφερνε πίσω με κάποιο τρόπο, έτσι δεν είναι;» χαμογελάει ο Ματσέτι. «Και, κατά τα άλλα, πως θα μπορούσε να τον απομακρύνει; Τον αγαπούσαν όλοι, ήταν ένας σπάνιος και πολύτιμος θησαυρός. Δεν έβαζε ποτέ την πίστη πάνω από τον κόσμο, τα ένωνε. Δημιουργούσε κοινή γλώσσα ανάμεσα σε πραγματικότητες που σε πρώτη ματιά έμοιαζαν απομακρυσμένες.  Όταν τον έδιωξαν από την ενορία του Carmine στη Γένοβα όπου ήταν εφημέριος μέχρι το 1970, οι πιστοί έγραψαν μια επιστολή διαμαρτυρίας στον επίσκοπο της πόλης, με πάνω από δυο χιλιάδες υπογραφές. Θυμάμαι ότι στην ενορία του υπήρχαν δυο αναγνωστήρια, ένα με το Ευαγγέλιο κι άλλο ένα με το Manifesto.»

Ποια ήταν η κρίση του για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση;

«Η χειρότερη. Υπήρξε παρτιζάνος, όταν ο αδερφός του, 8 χρόνια μεγαλύτερος, ήταν διοικητής Ταξιαρχίας, την εποχή της αντίστασης. Το ψευδώνυμο του ήταν Nan, από το Nasan, ‘μυταράς’, όπως τον φώναζαν τότε οι συμμαθητές του. Όμως στον εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος δεν έβρισκε πλέον καμιά από τις αξίες που τον είχαν εμπνεύσει εκείνα τα χρόνια. Ήταν φίλος του Μπέπε Γκρίλο, γνωρίζονταν από πολλά χρόνια, τον είχε συμβουλέψει να βρει μια συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Γκρίλο δεν τον άκουσε και ξέρουμε που καταλήξαμε. Σε μια επιστολή στην εφημερίδα ‘Secolo XIX’ πριν κάποια χρόνια είχε γράψει ‘Ποτέ ως τώρα δεν βρεθήκαμε με την ψυχή τόσο ταραγμένη όπως στις μέρες μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δίχως προηγούμενο κατάρρευση της δημοκρατίας και της δημόσιας ηθικής. Η συνείδηση μου, ως ανθρώπου και ιερέα που προσπαθεί να συνενώσει πίστη και κοινωνική στράτευση έχει δυσκολία να πάρει το λόγο. Που είναι η πίστη; Στις ηθικολογικές σταυροφορίες; Που είναι η πολιτική; Στα μέγαρα της εξουσίας; Που είναι τα κόμματα; Πάντα πιο απομακρυσμένα από τον κόσμο. Είναι μια πραγματική ευθανασία της δημοκρατίας, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, και οι θεσμοί της εκκλησίας.»

Ποια ήταν η μεγαλύτερη διδασκαλία που σας άφησε;

«Ένα πράγμα που μπορεί να φανεί κοινότοπο, όμως αν το σκεφτείς καλύτερα δεν είναι. Με αγαπούσε, μ’ αυτό τον τρόπο της αληθινής και απεριόριστης αγάπης που μόνο ένας γονιός μπορεί να έχει. Αυτό, για μένα, σε στιγμές όχι εύκολες, ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Και θυμόταν πάντα το τελευταίο πράγμα που του έλεγα όταν συναντιόμασταν. Την επόμενη φορά ήταν η πρώτη σκέψη που μου απεύθυνε. Γνωρίζετε κάποιον άλλον να είναι έτσι;»

don andrea gallo

………..

Ο Ντον Αντρέα Γκάλο κηδεύεται το Σάββατο 25 Μαΐου στη Γένοβα. Το φέρετρό του θα σκεπάσουν: η σημαία της ειρήνης, το κόκκινο μαντήλι, το λάβαρο της ποδοσφαιρικής Τζένοα και η σημαία των παρτιζάνων.  

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s