Για το σύντροφο Γιάννη Μπανιά

Από όλα όσα διαβάσαμε με την απροσδόκητη είδηση του χαμού του Γιάννη Μπανιά, διαλέγω να διαβάσουμε παρέα αυτό το κείμενο του Βασίλη Παπαστεργίου.

<<.>>

Γιάννης Μπανιάς – ένα προσωπικό βιογραφικό

Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς. Λίγο μετά, ο πατέρας ανεβαίνει στο βουνό. Αφαίρεση ιθαγένειας στα 17. Γκρατς.

Μετά Ελλάδα, ΕΔΑ και Λαμπράκηδες. Χούντα και Λέρος.

Όταν τα τανκς «χορεύαν βαλς στους δρόμους της  Πράγας», ρήξη και καταγγελία. Τάση «Χάος». Κίνηση των 77.

ΚΚΕ Εσωτερικού. Αναβάθμιση του κομμουνιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Υπεράσπιση του «Κ».

Όταν η αριστερά ενώνεται με πρόγραμμα τη συναίνεση, περνά στο απέναντι πεζοδρόμιο.

ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά

Λέει όχι στην κυβέρνηση Τζανετάκη και την οικουμενική την ίδια στιγμή που του προτείνονται βουλευτικές έδρες με όλα τα παρελκόμενα.

Πολιτικά συντρίβεται και περιθωριοποιείται.

0,28% τον Ιούνιο του 1989. 0,13% τον Απρίλιο του 1990.

«Τράβα το δρόμο σου κι άσε τον κόσμο να λέει»

Ήταν πολύ σταθερός στις απόψεις του, ενώ η αριστερά εκείνη την εποχή μας δίδασκε την τέχνη της κωλοτούμπας. Είδε ότι η Ευρώπη μετασχηματίζεται σε κάτι πολύ μακρινό από την επαγγελία της «Ευρώπης των Λαών» και ήδη από το 1992 – μόνος στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς – αντιτάχθηκε στην ενοποίηση με την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. «Μάαστριχτ, μια λεόντειος συνθήκη για τους λαούς» ήταν ο τίτλος του κειμένου που έγραψε τότε.

Δεν πήγε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και έδωσε τη μάχη απέναντι στην υστερία εκείνων των ημερών. Και πάλι ως μειοψηφία στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Γιάννης ασχολήθηκε ουσιαστικά με τα νέα κοινωνικά κινήματα αν και ήταν ήδη κάπως μεγάλης πολιτικά ηλικίας. Οικολογία, μετανάστες, φυλακές, κρατική καταστολή. Ήταν μάρτυρας υπεράσπισης σε δεκάδες δίκες κοντά σε ανθρώπους με άλλη πολιτική τοποθέτηση, ανθρώπους που δε θα τον ψήφιζαν ποτέ (συνήθως δε θα ψήφιζαν γενικώς).

Όταν η αριστερά αρχίζει να συνέρχεται από το σοκ του ’89, ενότητα  και κοινή δράση της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ (καλός ή στραβός, πάντως μια σημαντική συμβολή στην ενότητα της αριστεράς) δε θα υπήρχε χωρίς το Γιάννη.

Κυρίως όμως ήταν ένας ευγενικός και γελαστός άνθρωπος. Ήταν ο πιο δημοκρατικός γραμματέας κομμουνιστικού κόμματος που έχει υπάρξει στην Ελλάδα. Πίστευε στη συλλογική λειτουργία και άκουγε με προσοχή το συνομιλητή του ακόμα και εμάς τα (κάποτε) πιτσιρίκια.

Έπαιζε καλό μπάσκετ μέχρι πρόσφατα. Πριν λίγα χρόνια, όταν η Εποχή διοργάνωσε τουρνουά αντιρατσιστικού ποδοσφαίρου, φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 10, έπαιξε με την ομάδα της Εποχής και ήταν πραγματικά καλός. Υπάρχει κάπου μια ωραία φωτογραφία με το Στρακόσια.

Είχε σταθερούς και αληθινούς φίλους, σε ένα χώρο που οι λυκοφιλίες δεν είναι κάτι σπάνιο.

Ήταν μέτριος ομιλητής και το ήξερε. Δεν ήταν χαρισματικός. Δεν πειράζει, αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε από τους ρήτορες και τους χαρισματικούς. Αντίθετα αυτοί που μας έλειψαν είναι οι άνθρωποι με τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την πίστη στην οργάνωση, την ανθρωπιά και τη σεμνότητα του Γιάννη.

Όταν μου λένε ότι και οι 300 είναι ίδιοι, σκέφτομαι ότι ο Γιάννης έκανε μια δίχρονη βουλευτική θητεία και αμέσως μετά – όντας εν ενεργεία βουλευτής – με δική του πρόταση μπήκε 12ος στο Επικρατείας.

Από την πολιτική έφυγε απένταρος αλλά νομίζω δεν του κάηκε καρφί. Έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Εξάρχεια.

Όταν έπαψε να είναι βουλευτής, στα 71 του, συνέχισε να γράφει να δουλεύει καθημερινά για το ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να συμβιβάσει τις» τρομερές» στρατηγικές και τις «μεγάλες» αντιθέσεις του χώρου, να τρέχει σε διαδηλώσεις και δίκες.

Θα τον θυμάμαι στο Σύνταγμα το καλοκαίρι με τη χειρουργική μάσκα για τα δακρυγόνα και στη Χαλκίδα, μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη των διαδηλωτών φοιτητών του 2007.

Πιο πολύ απ’όλα λυπάμαι που όλα αυτά δεν του τα είπαμε ποτέ κατά πρόσωπο, θα μας το έκοβε εγκαίρως όμως.

Πάντοτε νομίζουμε ότι υπάρχει χρόνος, να όμως που καμιά φορά δεν υπάρχει ρε Γιάννη.

Συνεχίζουμε, όπως γράφει η λεζάντα της Εποχής, για την κομμουνιστική ανανέωση, για το σοσιαλισμό.

<<.>>

Εδώ τελειώνει το κείμενο του Βασίλη. Να προσθέσω μόνο, ότι θυμάμαι την ομιλία του Γιάννη Μπανιά στην πλατεία της Χίου το καλοκαίρι του 1989 με το το ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά (νομίζω ότι ήταν τότε, ίσως νωρίτερα).  Είχαν γίνει και πολύ ωραία καλαμπούρια που δεν είναι της στιγμής με τον άλλο χαμένο σύντροφό μας, τον Νικολή τον Τσούρο.  Ειδικά στην ταβέρνα του Χότζα μετά τη συγκέντρωση. Γιατί, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό ο γραμματέας είχε χιούμορ, ακαταμάχητο. Πολλές φορές αθέατο, λεπτό στις κρυμμένες γραμμές του διαλόγου, άλλες πάλι με ακατάσχετα γέλια.   Όπως όταν του λέγαμε ότι θα είχε καλύτερη τύχη ως γραμματέας του Ουγγρικού ΚΚ ως Γιάνος Μπάνιας.

Κι αυτό μου θυμίζει την παράφραση του χατζηδάκειου τραγουδιού που είχαμε τολμήσει σε πάρτι και γλέντια του Δημοκρατικού Αγώνα και του Ρήγα…

Ο Γιάννης ο Μπανιάς παιδί μιας Αρτινιάς

κι ενός Μελισσουργίτη

Την άλλη Κυριακή που θά ‘ναι εκλογική

θα σας κλείσει το σπίτι 

Με χαμόγελο σ’ αποχαιρετούμε καλέ μας σύντροφε.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Για το σύντροφο Γιάννη Μπανιά

  1. Ο/Η ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

    Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πάλι στην Ελλάδα πολιτικός με το ύφος και την πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση του Γιάννη….Ίσως πουν κάποιοι ότι ανάλογου ύφους ήταν και ο Μπάμπης Δρακόπουλος…λίγο τον γνωρίσαμε….μπορεί να έχουν και δίκηο….ο Μπάμπης ήταν όμως άλλη πάστα πολιτικού…έζησε σε άλλη εποχή αλλά ήταν όντως προχωρημένος…Ο Γιάννης πρέπει να θεωρηθεί σύγχρονός μας κι ας είμασταν εμείς ακόμη παιδιά 18χρονα…20χρονα…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s