Ο Πελοπίδας, ο σκύλος και το δίκαννο.

Ο κύριος Πελοπίδας πρέπει να πλησιάζει στα γεμάτα τον πρώτο αιώνα της ζωής του. Τον θυμάμαι στη γειτονιά μας, πάντοτε κουστουμαρισμένο και γραβατοφορεμένο. Ανώτερος τραπεζικός βλέπεις. Το μέγα πάθος της ζωής του ήταν από παλιά το κυνήγι. Σκυλιά, στολή, τουφέκι. Έφευγε για μέρες. Στην άδειά του χανόταν σε χωριά απομακρυσμένα. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι το κυνήγι ήταν η διαφυγή του από το ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον. Σύζυγος, πεθερά, μάνα, όλοι μαζί στο διώροφο της γωνίας. Πάντως τα θηράματα συχνά μας τα μοίραζε στη γειτονιά.

Ο γιος του ο Μανόλης δεν του έμοιασε. Καμιά όρεξη δεν είχε για κυνήγια και τα σχετικά. Ήταν και ήσυχο καλό παιδί, χωρίς καμιά φύση θηρευτή. Στις παραινέσεις του πατέρα του απαντούσε κουνώντας το κεφάλι. «Δε βαριέσαι ρε πατέρα, δεν μ’ αρέσουν εμένα αυτά τα σπορ, δεν μου ταιριάζουν». Απογοήτευση ο κύριος Πελοπίδας, αλλά τι να κάνει να τα βάλει με τον υιό τον μονογενή; Το κατάπιε. Για χρόνια.

Τις προάλλες ο Μανόλης πήρε στο σπίτι σκύλο. Κατόπιν απαιτήσεως των παιδιών του. Ένα γλυκύτατο κουτάβι που βαφτίστηκε από τα παιδιά με το ηρωικό όνομα Ηρακλής. Ο Πελοπίδας αναθάρρησε. Σε καλό δρόμο ο γιος μου θα σκέφτηκε.

Όταν σήμερα πήγε ο Μανόλης να τον πάρει για το κυριακάτικο τραπέζι, ο απόστρατος κυνηγός εμφανίστηκε στην κορφή της σκάλας κρατώντας το δίκαννο, τη ζώνη με τα φυσέκια (ποιος ξέρει από πότε) και μια τσαντούλα με διπλωμένη τακτικά την κυνηγετική στολή. Ο γιος ξεφύσησε. «Τι είναι αυτά πατέρα; Δεν σου έχω πει ότι δεν ασχολούμαι;» .

Αλλά ο κύριος Πελοπίδας είχε προσεκτικά προετοιμάσει το απόλυτο επιχείρημα:

«Πάνε αυτά που ήξερες μικρέ, υπάρχει κρίσις δεν ακούς;  Σκύλο πήρες, πάρε και το δίκαννο… κρέας τουλάχιστον δεν θα σας λείψει στο σπίτι…»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s