Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ – ΝΑ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ

Το Δημήτρη τον γνώρισα, μέσω του γνωστού και μη εξαιρετέου Paperback Writer στις 15.12.2010, κάπου πριν τα Χαυτεία, σε μια γκρίζα μέρα, λίγο πριν ξεκινήσει μια μεγάλη διαδήλωση. Κύλησε (πάντα προς το χειρότερο) νερό στ’ αυλάκι από τότε. 

Κι επειδή με το Δημήτρη, μπορεί να συζητήσουμε διάφορα περί πολιτικής και να διαφωνήσουμε, ωστόσο συμφωνούμε σε ένα ότι αν δεν αντισταθούμε τώρα δε θα υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος να συζητάμε.

Το αποψινό κείμενό του δημοσιεύθηκε αρχικά στο facebook. Ο Δημήτρης εργάζεται σε φορέα απεξάρτησης από ουσίες, νομίζω όμως ότι οι συμβολισμοί στο τέλος αυτής της καθαρής τοποθέτησης μας αφορούν όλους και όλες, κι ίσως είναι πολύ πολύ ευδιάκριτοι.

(α… και απ’ όσο γνωρίζω είναι και καλός Τερματοφύλακας)

       Ο  ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ – ΝΑ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου 2011, κατεβαίνει προς ψήφιση στη Βουλή, το Πολυνομοσχέδιο παράδοσης της ελληνικής

κοινωνίας σε ακόμη βαθύτερη κρίση, σε ακόμη βαθύτερη κατοχή, σε ακόμη βαθύτερη ανθρωποθυσία  των εργαζομένων στους βωμούς της οικονομικής βαρβαρότητας.

 Σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, η επιβολή του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, μέσω της υπηρετικής κυβέρνησης της δανειακής σύμβασης, δημιουργεί μόνιμου χαραχτήρα αρνητικές μεταβολές που αφανίζουν στην κυριολεξία την θέση των εργαζομένων και τις κατακτήσεις τους. Η επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία είναι σχεδόν καθολική και γενικευμένη καθώς  η κυβέρνηση υιοθετεί κατ’έντολήν των υπερεθνικών αφεντικών της, την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ως το αντίδοτο για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός.

 Η μεταβατική μορφή αποικιοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνέργεια των εφεδρειών του συστήματος. Τα ΜΑΤ και η καταστολή, η συμμαχίες για εθνοσωτήριες λύσεις ενότητας με το υπόλοιπο πολιτικό κατεστημένο, η γκαιμπελική προπαγάνδα και η αντιστροφή της πραγματικότητας βρίσκονται εμφατικά στο προσκήνιο. Η αντίσταση βαφτίζεται οπισθοδρόμηση, η διεκδίκηση στην επιβίωση και το μέλλον, συντεχνιακή αντιδραστικότητα, το ξεπούλημα της χώρας, επένδυση, σε ένα θλιβερό αυταρχικό γαϊτανάκι αποφάσεων και ολοκληρωτικής πολιτικής κυριαρχίας.

Η απάντηση των εργαζομένων, των μελλοντικών ανέργων, των απολυμένων, του λαού εν τέλει, στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας είναι ανάγκη να έχει το χαρακτήρα της τελικής μάχης δίχως αύριο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης δεν σχετίζεται με μεσοπρόθεσμούς στόχους και ελιγμούς, αλλά με την εξ αρχής εκφρασμένη πολιτική λύση της κυριαρχίας και αναπαραγωγής του κεφαλαιοκρατικού μοντέλου, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

 Ο χρόνος τελειώνει για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν περιθώρια περίσκεψης και αναστολών. Ναι, θα χαθεί το μεροκάματο, σε έναν αγώνα για να μπορούν να υπάρχουν μελλοντικά μεροκάματα. (Ας τρώμε μια βδομάδα φακές και μακαρόνια για να… ισοφαρίσουμε). Ναι, θα συναντηθούμε σε συγκεντρώσεις που οργανώνουν κάποιες γραφειοκρατικές εργατικές ελίτ, αλλά θα υπερβούμε στον δρόμο με την μαζικότητα και την ανυπακοή, την εύθραυστη ηγεσία τους. Ο εφησυχασμός, η μεμψιμοιρία, ο τετραγωνισμός του κύκλου της συμμετοχής, το μόνο που ωφελούν είναι την ολιγαρχική κυβέρνηση και την πολιτική της. Το μήνυμα και το πρόταγμα είναι ξεκάθαρα : Αγώνας διαρκείας με κάθε μέσο ή Υποταγή.

 Όχι άλλες «θεραπευτικές» αναπλαισιώσεις, θετικές νοηματοδοτήσεις και στρογγυλεμένα μηνύματα, μικροθεωρίες και μικρο-οπτικές, το μόνο θετικό νόημα είναι η δράση. Όχι άλλος κοινωνικός αυτοματισμός καλουπωμένος με την λογική της ιεραρχίας και του ανταγωνισμού. Όχι άλλη ατομική λύση εκείνες τις μέρες, δεν υπάρχει διπλωματία και παρασκηνιακές λύσεις με βουλευτές και φεουδο-δημάρχους, Έλληνες εξ εσπερίας και προσωπικότητες κύρους, που θα δώσουν λύσεις. Οι λύσεις θα είναι προσωρινές για να μπορούν αυτοί να είναι μόνιμοι στον αυριανό κόσμο της οικονομικής και πολιτισμικής ισοπέδωσης. Εκείνες τις μέρες δεν πρέπει να υπάρχει αύριο, για να μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον. Εκείνες τις μέρες δεν πρέπει να υπάρχουν θεραπευτές και θεραπευόμενοι, διοικητικοί και …θεραπευτικοί, ωφέλιμοι και λιγότερο ωφέλιμοι. Είναι ανάγκη να αφανίσουμε τον Νάρκισσο του επαγγελματία και να προσδοκούμε την κάθαρση της Μήδειας, «θανατώνοντας» τα «παιδιά» της ιδιωτίας μας, αναβιώνοντας τον αρχαίο μύθο που μιλούσε τραγικά για την ηθική και τις αξίες, ενάντια στον «εκσυγχρονισμό» και τα νέα ήθη, την δέσμευση ενάντια στον ορθολογισμό.

 Ο καθένας μας από το ρόλο του, προάγει την θεραπεία, την αλλαγή. Τα προηγούμενα χρόνια, η έννοια της θεραπείας περιόριζε την πολιτική, μέχρι που ο πρόσφατος κοινωνικός πόλεμος που διεξάγεται ταύτισε μια εκ νέου οροθέτηση της πολιτικής με την επιβίωση της ίδιας της συλλογικής κοινωνίας. Στις αρχετυπικές κοινωνικές μάχες, ο «θεραπευτής» ήταν μαχητής-αγωνιστής. Ήταν και ο Μαχάων, ένας  «δρών ιατρός», που το όνομά του προέρχεται από τη λέξη μάχη.

 Η πληγή και η θεραπεία είναι οι δύο όψεις του ενός νομίσματος που λέγεται συλλογικός κοινωνικός αγώνας. Οι γιοι του Μαχάονα – θεραπευτές επίσης – φέρουν ονόματα που υπονοούν τον πόλεμο, όπως ΠολεμοκράτηςΝικόμαχοςΑριστόμαχος. Ας παλέψουμε ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε εκείνες τις μέρες να αποφύγουμε εμείς, τον τίτλο του …φυγόμαχου.

                                                                                Δημήτρης Ναπ. Γιαννάτος

_____________

Θερμή παράκληση σε όσους/όσες συν-ιστολογούν στο διαδίκτυο και επιλέγουν να αναδημοσιεύουν κείμενα του Ερυθρού Καγκουρώ να αναφέρουν με ευδιάκριτο (και όχι ανώνυμο και μικροσκοπικό) τρόπο την πηγή τους.

Ευχαριστώ!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ – ΝΑ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ λέει:

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την όμορφη πλαισίωση του άρθρου με τις φωτογραφίες. ( ειδικά αυτό με τον …τερματοφύλακα μ’ελιωσε – άλλωστε παίζεις την θέση και καταλαβαίνεις!!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s