Την 11/09 δεν θυμόμαστε μόνο τους Δίδυμους Πύργους!

από τη Μαρία Π.

Στη Χιλή έζησα κάπου 3 χρόνια, την αγάπησα για τη γλώσσα της, για την ιστορία της, για τους ποιητές της, για την έρημο, για τη φύση της γενικά,  για χίλια δυο πράγματα, αλλά ντρέπομαι που θα το πω, όχι για τους ανθρώπους της. Παρόλο που παντρεύτηκα χιλιανό…αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι χιλιανοί που γνώρισα, οι άνθρωποι των πόλεων, μου φάνηκαν όλοι υπερβολικά ήσυχοι, άβουλοι, παραδομένοι στη μοίρα τους, βαρετοί. Για τα γούστα μου ήταν υπερβολικά πειθήνιοι, δεν διαμαρτύρονταν, δεν αμφισβητούσαν, δεν διεκδικούσαν, δεν απεργούσαν και το χειρότερο δεν το σκεφτόντουσαν καν.  Ήταν πειθαρχικοί και υποχωρητικοί όχι από φόβο (δεν υπάρχει πια δικτατορία), αλλά από πεποίθηση. «’Οσοι έχουν χρόνο να σκέφτονται, πάντα διαμαρτύρονται» λένε.

Για καιρό, όσο δεν καταλάβαινα το ύφος της γλώσσας αλλά μονάχα τις λέξεις,  πίστευα ότι τάσσονται υπέρ της μικρής αυτής κατηγορίας πολιτών που διαμαρτύρονταν, δεχόμενοι ότι όταν εμβαθύνεις στα αιτήματα τους ,αφιερώσεις χρόνο και τα κατανοήσεις, καταλαβαίνεις ότι έχουν τελικά δίκιο. Αλλιώς το εννοούσαν όμως και πολύ στεναχωρήθηκα όταν το κατάλαβα. Στη φράση αυτή τόνιζαν τη λέξη ΧΡΟΝΟ, υπονοόντας ότι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι τεμπέληδες και χασομέρηδες.

Σαν τεμπέλα και χασομέρισσα και εγώ λοιπόν, έτυχε μια μέρα, ψάχνοντας ντοκιμαντέρ της μαύρης επετείου που πλησιάζει, να ακούσω τον τελευταίο λόγο του Allende τη μέρα που βομβαρδιζόταν το προεδρικό μέγαρο, την ενδεκάτη  Σεπτεμβρίου του 1973.

«Και σας λέω πως έχω τη βεβαιότητα ότι ο σπόρος που φυτέψαμε στις άξιες συνείδησεις εκατομμυρίων χιλιανών, δεν μπορεί να  ξεριζωθεί  οριστικά. Εχουν τη δύναμη,  μπορούν να μας  υποτάξουν, αλλά οι κοινωνικές διαδικασίες δεν συγκρατούνται ούτε από το έγκλημα, ούτε από την ισχύ. Η ιστορία είναι δική μας, την ιστορία την γράφουν οι λαοί.»

Και τελειώνει λέγοντας:

«Εργάτες της πατρίδας μου. Πιστεύω στη Χιλή και το πεπρωμένο της. Ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις πικρές, γκρίζες ώρες της προδοσίας. Ότι όπως γνωρίζετε, αργά ή γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία

Όμορφα λόγια, όλο ελπίδα και δύναμη, χωρίς υποκρισία, με αληθινή πίστη στο λαό και σφραγίδα το ίδιο του το αίμα! Τι ρομαντικός που μου φάνηκε αλλά πόσο έξω είχε πέσει! Τριάντα χρόνια είχαν περάσει από το πραξικόπημα και στη Χιλή ακόμα ντρέπονταν να βαφτίσουν τα παιδιά τους Salvador για να μην τους τον θυμίζει τίποτα. Που λόγος για κοινωνικές διεκδικήσεις!

Και τώρα έρχομαι στα καλά νέα, γιατί ευτυχώς υπάρχουν. Ήμουν εντελώς λάθος!!! Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν κάτι λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες από τη συγκλονιστική αυτή τελευταία ομιλία του Αλιέντε, όμως τελικά η Χιλή ξύπνησε, τον θυμήθηκε και τον τιμά με ένα πρωτόγνωρο κύμα μαζικών κινητοποιήσεων. Τρεις μήνες τώρα οι φοιτητές στη Χιλή διεκδικούν τα αυτονόητα,  δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, δημόσια αξιοπρεπή παιδεία. Τρεις μήνες τώρα χιλιάδες πολίτες έχουν σταθεί στο πλευρό τους, καθώς η διαμαρτυρία αυτή έχει ξεφύγει πλέον από το στενό εκπαιδευτικό πλαίσιο και εξελίσσεται σε ένα μαζικότερο κίνημα αμφισβήτησης ολόκληρου του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η οικονομία της Χιλής είναι υγιής, το χρέος της σχεδόν μηδενικό, αλλά παρόλα αυτά ανήκει στις 15 χώρες με την πιο άνιση κατανομή πλούτου. Το κράτος είναι ανύπαρκτο, δεν υπάρχει δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια (όπως θα γίνουμε εμείς σε λίγο καιρό δηλαδή). Δεν μπορώ να κρύψω λοιπόν τη χαρά μου για όσα συμβαίνουν σήμερα στη Χιλή (μια που εκτός των άλλων είναι και χώρα των παιδιών μου) αλλά και για τις καταλήψεις στα δικά μας πανεπιστήμια που προσπαθούν να τα απαξιώσουν εντελώς. Τα προβλήματα μας είναι κοινά και η λύση μόνο μία. Ο ΔΡΟΜΟΣ!

Σε λίγες ώρες πετάμε για Santiago και ποιός ξέρει, μπορεί να βρεθούμε σε καμιά πορεία και να μας δείτε στην τηλεόραση! ΦΙΛΙΑ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s