Τα δακρυγόνα κι ο «Εχθρός Λαός»

Ημέρα Γενικής Απεργίας η 23η Φεβρουαρίου. Σε πρωτεύουσα νησιού του Βορείου Αιγαίου μια πυκνή, ειρηνική και ενθουσιώδης πορεία σωματείων εργαζομένων διασχίζει όλη την πόλη και το λιμάνι και καταλήγει  μπροστά στο σύμβολο της πολιτικής εξουσίας, το πρώην Υπουργείο Αιγαίου. Υπέροχο νεοκλασικό κτίριο σε αρχοντική γειτονιά της πόλης. Δίπλα βρίσκονται σχολεία, που λειτουργούν, άλλα δημόσια κτίρια και συνοικίες αμιγούς κατοικίας.


Μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου παραταγμένοι άνδρες των ΜΑΤ, με τις ασπίδες και τις πανοπλίες τους. Με τα κράνη και φορώντας ήδη αντιασφυξιογόνες προσωπίδες. Ακούγονται συνθήματα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απεργούς έχουν απλωθεί στο χώρο και συζητούν που θα συνεχίσουν τη μέρα τους. δεν υπάρχει ένταση, δε γίνονται επεισόδια.

Ξαφνικά σε μια φημολογούμενη προσπάθεια απώθησης οι άνδρες των ΜΑΤ εφορμούν. Χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αρχίζουν να εκτοξεύουν δακρυγόνα προς τον κόσμο. Η ατμόσφαιρα θολώνει, γίνεται αποπνικτική, ο κόσμος διασκορπίζεται. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του διπλανού δημοτικού σχολείου που είναι στην ώρα της εξόδου, αναζητούν τους γονείς τους ή δρόμο για να επιστρέψουν σπίτι τους.  Όλα αυτά απρόκλητα, αναίτια, αδικαιολόγητα.

Η κατάχρηση χημικών, δακρυγόνων αερίων από τις δυνάμεις καταστολής τον τελευταίο χρόνο έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όποια όρια. Έχω τη γνώμη ότι τα αέρια δεν είναι απλό σύμπτωμα, δεν είναι απλή αντίδραση σε περιπτώσεις επεισοδίων και ταραχών. Τα αέρια είναι μέρος του σκηνικού, έχουν κεντρική θέση στον τρόπο που μια εκλεγμένη κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει τους πολίτες της χώρας.

Το αέριο δεν κάνει διακρίσεις, επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων, προσβάλλει δίχως διαφορές ειρηνικούς διαδηλωτές, «ταραξίες», περίοικους, περίεργους, περαστικούς.

Το αέριο συμπυκνώνει την αντίληψη περί «εχθρού λαού» που, εκ του αποτελέσματος διαπερνά σταθερά τις πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης.  Όποιος βρίσκεται στο δρόμο, όποιος αντιδρά, όποιος διαμαρτύρεται, είναι a priori εχθρός των κυβερνώντων. Πρέπει να παταχθεί πρέπει να επιστρέψει και να κλειστεί στο σπίτι του. Να καρφωθεί μπροστά στην τηλεοπτική οθόνη και να βλέπει εμβριθείς αναλυτές να του κουνάνε το δάχτυλο.

Το αέριο το οποίο απαγορεύεται για πολεμική χρήση, αλλά παραδόξως επιτρέπεται για «ειρηνική», ακυρώνει στην πράξη κάθε έννοια και κάθε συνταγματικό δικαίωμα συνάθροισης, κάθε έννοια ανοιχτού, ελεύθερου, προσβάσιμου δημόσιου χώρου. Κάνει τους δρόμους αδιάβατους, τις πλατείες αβίωτες.

 

Το αέριο πλήττει κάθε μορφή συλλογικότητας, διασπά και διαλύει τη συμπαγή μάζα των διαμαρτυρομένων, γεμίζει τα στενά με κυνηγημένους πολίτες στα όρια της ασφυξίας.

Το αέριο, ακόμα και οπτικά, θολώνει την ατμόσφαιρα, τυλίγει με ομίχλη τα γεγονότα, εξασφαλίζει ατιμωρησία στη βία και στην αυθαιρεσία. Μετατρέπει το κέντρο, την καρδιά της πόλης σε θολό τοπίο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

 

Το αέριο δεν εξατμίζεται, δεν εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παραμένει ως οσμή, ως τσούξιμο στα μάτια, ως ερεθισμός του αναπνευστικού για ώρες μετά. Παραμένει ως υπόμνηση της κρατικής ισχύος, ως παρακαταθήκη αυταρχισμού και καταστολής. Ως φόβητρο σε μελλοντικές διαμαρτυρίες.

Το αέριο είναι οργανικό μέρος του σχήματος «διαμαρτυρία, διαδήλωση = ξύλο, φωτιές, επεισόδια». Είναι το μήνυμα «μείνετε σπίτι!»

Το αέριο δεν είναι απάντηση σε πρόκληση, δεν είναι απάντηση στη βία. Είναι το ίδιο τυφλή απρόσωπη βία πανίσχυρων μηχανισμών εξουσίας απέναντι στην κοινωνία.

Το αέριο και η χρήση του πλήττουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τη δημοκρατία. Κάνουν σοβαρές ζημιές στη δημόσια υγεία. Κι όλα αυτά από ένα Κράτος – Υποκριτή που κατά τα άλλα, προασπιζόμενο το αγαθό της υγείας,  κυνηγάει τους καπνιστές!

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Τα δακρυγόνα κι ο «Εχθρός Λαός»

  1. Ο/Η antiphono λέει:

    για το ίδιο θέμα δείτε κι αυτό http://antiphono.wordpress.com/2010/12/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s