Νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (!)

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος ένα βιαστικό σημείωμα για τις τοπικές/περιφερειακές εκλογές της Κυριακής από την επιστράτευση αυτού του παραδοσιακού κλισέ. Όπως και άλλων αντίστοιχων: «Η Δημοκρατία Ενίκησε», «Οι λαϊκές δυνάμεις αγρυπνούν». Έτσι κι αλλιώς απ’ ότι καταλάβαμε από τη δημόσια παρουσία κομμάτων και υποψηφίων όλοι νίκησαν![1]

 

Για τα στοιχεία προσδιορισμού και εκτίμησης της εκλογικής επιρροής των πολιτικών σχηματισμών χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο η ανάλυση του Καθηγητή Η. Νικολακόπουλου στο Mega Channel καθώς και η ανάλυση του Χρ. Βερναρδάκη στο www.tvxs.gr .

Για το κυβερνητικό κόμμα η σημαντική απομείωση της εκλογικής του δύναμης μέσα σε ένα χρόνο ήταν εμφανής, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2009. Παρόλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή «έσωσαν την παρτίδα». Χρειάστηκαν βέβαια  οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, οι διακαναλικές, το εκβιαστικό δίλημμα, το σκιάχτρο των πρόωρων εκλογών. Όλα αυτά για να   περάσουν οριακά κάποιοι υποψήφιοι περιφερειάρχες στο δεύτερο γύρο. Τώρα η σημαία των πρόωρων εκλογών υπεστάλη πανηγυρικά και επανέρχονται –από την προσωρινή τους ναφθαλίνη- τα αυτοδιοικητικά διλήμματα. Ενδεχομένως και τα νέα μέτρα, καθώς από κάποιους θεωρείται ότι το πράσινο φως δόθηκε.

Το γεγονός των πανηγυρισμών του Α. Σαμαρά την εκλογική βραδιά (όχι τυχαία την ώρα που πρόσκαιρα η Ν.Δ. «κέρδιζε» 7 από τις 13 περιφέρειες) και τους κομπασμούς για «ολική επαναφορά» ειλικρινά δεν μπορώ να  το καταλάβω. Ή μάλλον μπορώ να το αποδώσω στην ανακούφιση. Το γεγονός είναι ότι ΚΑΙ η Ν.Δ. έχει μείωση της εκλογικής της δύναμης –ακόμα και- από το χαμηλό ποσοστό της το 2009. Ότι η ποθούμενη ανάκαμψη της ΝΔ θα ξεκινήσει από την κάλπη των τοπικών εκλογών είναι κάτι που δε φαίνεται πάντως. Το στοίχημα πλέον είναι τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου, και η σημαία του αντι-Μνημονίου που θα ανεμίζει την παρούσα εβδομάδα ο Α. Σαμαράς.

Ένα πραγματικά αξιοσημείωτο γεγονός των φετινών τοπικών και περιφερειακών εκλογών, ήταν η εκτόξευση των ποσοστών της Αριστεράς, με κύριο κορμό και πρωταγωνιστή το ΚΚΕ. Η σχετική συνάθροιση εκλογικών ποσοστών (και κάθε ένσταση για τις διαφορές μεταξύ τους εκ των προτέρων δεκτή) των εκλογικών σχηματισμών που αναφέρονται στο χώρο της Αριστεράς προσεγγίζει το 20% κάτι που έχει να συμβεί δεκαετίες. Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε αν σε κάποιες περιφέρειες είχαν επιτευχθεί ευρύτερες συνεργασίες και τι δυναμική θα είχαν.

Βέβαια προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τον εκλογικό χάρτη με ποσοστά πρωτοφανούς αποχής σε τοπικές εκλογές (δεν τα αναφέρω αριθμητικά γιατί η μη εκκαθάριση για χρόνια των εκλογικών καταλόγων μάλλον παραπειστικές εντυπώσεις δημιουργεί), καθώς και υψηλότατου ποσοστού λευκών και ακύρων. Κατά την άποψη μου μπορεί να αποδοθεί σε δυο κατ’ αρχήν αίτια το φαινόμενο:

 • Σε μια εν γένει απόρριψη της εκλογικής διαδικασίας από ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί πολιτικά η στάση αυτή. Χάνεται στο γκρίζο και στην απροσδιοριστία. Πάντως πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη, δομική πλέον αποχή.
 • Στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», με την συνένωση μικρότερων δήμων σε δήμους μαμούθ, η οποία περιόρισε αισθητά τον τοπικό χαρακτήρα των εκλογών. Τα τοπικά δίκτυα σχέσεων που ενέπλεκαν κόσμο –ειδικά στην περιφέρεια- δεν έπαιξαν το ρόλο που έπαιζαν παλιότερα.

Πάντως αυτό το φαινόμενο της οικειοθελούς αποχώρησης από την εκλογική διαδικασία, και της δομικής αποχής, δημιουργεί πλέον σημαντικά προβλήματα νομιμοποίησης: σε δήμους και περιφέρειες (λόγω και των εφαρμοζόμενων εκλογικών συστημάτων) θα κυβερνούν μειοψηφίες της μειοψηφίας.

Άφησα για το τέλος αυτού του βιαστικού σημειώματος δυο παρατηρήσεις:

ναυτία...

Η ανατριχιαστική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων, όπου εκλέγει δημοτικούς συμβούλους για πρώτη φορά , είναι κάτι που πολλοί από όσους είχαν ασχοληθεί με το κέντρο της Αθήνας, είχαν εγκαίρως επισημάνει. Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι σε κάποια εκλογικά τμήματα των γνωστών περιοχών του κέντρου το ποσοστό τους αγγίζει το 20%. Αν λάβουμε υπόψη ότι τους συγκεκριμένους ουδόλως τους ενδιαφέρει η θεσμική τους παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η προοπτική δημιουργίας ακροδεξιών κάστρων σε γειτονιές (κάτι που ήδη συμβαίνει σε ένα σοβαρό βαθμό) δεν είναι μακρινός εφιάλτης. Η αντίδραση των δυνάμεων του (ας το πούμε) «συνταγματικού τόξου» γίνεται πλέον επιτακτικά ζητούμενη.

Η πανηγυρική και συντριπτική ήττα της κυρίας Χριστοφάκη – Παγκάλου (μόλις 28%) στο νεοσύστατο Δήμου Σαρωνικού Αττικής, ευχαρίστησε πολύ κόσμο. Ίσως γιατί δυσαρέστησε τον ευτραφή Αντιπρόεδρο… ας κλείσουμε λοιπόν με κάτι ευχάριστο[2].

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (!)

 1. Ο/Η stam.dim. λέει:

  @ «Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε αν σε κάποιες περιφέρειες είχαν επιτευχθεί ευρύτερες συνεργασίες και τι δυναμική θα είχαν.»
  να πω οτι στην μοναδικη πανελλαδικα περιπτωση που συναντηθηκε η αριστερα στον δημο Τυρναβου ελαβε ποσοστο 33,07 % αλλα δυστυχως για 14 ψηφους εμεινε εκτος 2ου γυρου…

 2. Ο/Η redkangaroo λέει:

  Καλωσόρισες στο ιστολόγιο αγαπητέ stam. dim., είναι καίριο νομίζω το ερωτημα και η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων που προέρχονται από την αριστερά δημιουργεί δυναμική την οποία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από τα πριν. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε τοπικό επίπεδο κινήσεις και πολίτες του χώρου να την διερευνήσουμε στην πράξη.
  Υ.Γ. Πραγματικά κρίμα για τον Τύρναβο…

 3. Ο/Η rogerios λέει:

  Συμφωνούμε στη γενική και την επί μέρους αποτίμηση του αποτελέσματος. Κατά τα λοιπά: η ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι αρκετά καραγκιοζοπαικτική (ακόμα και σ’ αυτό, η ΝΔ βυθίζεται όλα και βαθύτερα στο πνεύμα των δεκαετιών του ’50 και ’60, παραπαίοντας ανάμεσα σε μαυρογιαλουρισμό και «φωτιά και τσεκούρι» – εντελώς στο… πνεύμα της εποχής, το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις ασκήσεις μακιαβελισμού). Δυστυχώς δεν μπορώ να βγάλω έξω ούτε την Αριστερά. Με αντικειμενικά στοιχεία, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να επαίρεται για το αποτέλεσμα, όλες οι υπόλοιπες τάσεις και συνιστώσες έχουν πολλούς λόγους προβληματισμού (με βασική την αδυναμία/ απροθυμία συνένωσης των δυνάμεων και την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων πέραν της συνθηματολογικής προσέγγισης). Όσο για την αποχή, δεν μπορεί πλέον να ερμηνεύεται απλώς ως άβουλη παραίτηση, μοιρολατρικός αναχωρητισμός ή βουβό μήνυμα: μεγάλο ποσοστό αυτών που απείχαν (και ακόμη περισσότερο όσων έριξαν λευκό) εκφράζουν σαφώς διαμορφωμένη στάση ενσυνείδητης απόρριψης του πολιτικού/ κομματικού συστήματος στο σύνολό του.

  Το αποτέλεσμα στο Δήμο Σαρωνικού αποτελεί πολύ σαφές μήνυμα (μόνο που ο κύριος «μαζί τα φάγαμε» δεν φαίνεται να το έχει πάρει ακόμη).

 4. Ο/Η redkangaroo λέει:

  Ξεκινώ με ένα σχόλιο περί αποχής, συμφωνώντας ουσιαστικά μαζί σου, τη χαρακτήρισα «δομική» γιατί ακριβώς είναι μια διαμορφωμένη στάση απόρριψης του πολιτικού συστήματος, άλλωστε και σε προγενέστερες έρευνες κοινής γνώμης -κατά τεκμήριο αξιόπιστες- συναντάται ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που δεν αναγνωρίζονται πουθενά, τοποθετούν εαυτούς «εκτός» και διαμορφώνουν πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.
  Και για τον αυτισμό της αριστεράς έχουμε ξαναμιλήσει σ’ αυτές εδώ τις σελίδες, ο προβληματισμός μου είναι ότι με όλα αυτά τα προβληματικά χαρακτηριστικά κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, φαντάσου αν…
  Τέλος, δεν μπορώ να υποβαθμίσω το γεγονός ότι ήδη από χθες από τα ΜΕΓΚΑλα κανάλια κυρίως η κοινή γνώμη δέχεται νέο καταιγισμό πυρών για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, για ανάγκη συρρίκνωσης του δημοσίου, για… για… φαντάσου και να είχαν μεγαλύτερα ποσοστά δηλαδή…

  • Ο/Η rogerios λέει:

   Εμ, φίλε μου, τι νόμιζες; Έτσι εγκαταλείπονται τα μεγάλα προαποφασισμένα σχέδια; Σιγά μη λάβουν υπόψη τους τη λαϊκή βούληση κ.λπ. Είπαμε, στις δυτικές δημοκρατίες υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αντιπροσωπευτικότητας, η κάλυψη του οποίου επαφίεται στον πατριωτισμό και την ευσυνειδησία των πολιτικών και πνευματικών ελίτ. Στις ημιτριτοκοσμικές δημοκρατίες, των οποίων οι «ελίτ» έχουν ληστρικό κοτζαμπάσικο χαρακτήρα δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για οτιδήποτε. Για αυτό και η «έγκυρη/ έγκριτη/ σοβαρή» Κάθη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αγώνα καθαγιασμού της συνταγματικής εκτροπής με ποικίλους παίκτες (μεγαλοδημοσιογράφους, καθηγητές κ.λπ.) στους οποίους προστέθηκε εσχάτως και ο… Βορίδης (δες και το ποστ του Δύτη). Όλες οι δυνάμεις είναι καλές για τον σκοπό τους.

 5. Ο/Η confused λέει:

  Απίστευτη η φωτογραφία με την αφίσα του ΕΑΜ!
  Όσο για το κατόρθωμα που έβαλαν τον χρυσαυγίτη στο Δήμο τι να πω πέραν της ντροοπής που νιώθω ως Αθηναία πολίτης;

 6. Ο/Η redkangaroo λέει:

  Καλώς ήλθες confused στο ιστολόγιο. Πολύ φοβάμαι ότι ο χρυσαυγίτης στο Δήμο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η ποταπή εκμετάλλευση του αισθήματος ξενοφοβίας από τον αγχωμένο για την επανεκλογή του νυν Δήμαρχο Αθηναίων (συνεπικουρούμενη σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ) για μένα είναι πολύ χειρότερη. Για να δούμε τι ανακλαστικά θα δείξει ο κόσμος την Κυριακή… στην περίπτωση αυτή κάθε κλισέ είναι φοβάμαι περιττό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s