Περί «θεομηνιών»

θεομηνία η [θeominía] Ο25 : 1. μεγάλη καταστροφή που οφείλεται σε φυσικά αίτια: Σεισμοί, πλημμύρες και άλλες θεομηνίες. Δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες που η παραγωγή τους καταστράφηκε λόγω θεομηνιών. 2. σφοδρή κακοκαιρία: Πού θες να πας μ΄ αυτήν τη ~;[λόγ. < ελνστ. θεομηνία `οργή του θεού΄] 

Από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Portal Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (http://www.greek-language.gr)

Να το κάνω σαφές από την αρχή. Δεν πιστεύω σε κανέναν εκδικητικό Θεό που ξαφνικά παίρνει ανάποδες, εξοργίζεται και ξεσπάει σε έμψυχα και άψυχα, όπου εκείνος διαλέξει. Με άλλα λόγια δεν πιστεύω στις θεομηνίες, όσο κι αν το ελληνικό κράτος  κάνει ότι μπορεί να με πείσει γι’ αυτό (μέχρι και σε νομικά κείμενα χρησιμοποιεί τον όρο προς δόξαν του κοσμικού του χαρακτήρα).

Υποκλίνομαι μπροστά στη δύναμη των στοιχείων της φύσης, αλλά η περίπτωση της χθεσινής πλημμύρας στην πόλη και στο νησί της Χίου[1] –με ανυπολόγιστες καταστροφές κι έναν άνθρωπο νεκρό- δεν ήταν η περίπτωση του κατακλυσμού. Ήταν μια έντονη βροχόπτωση, μια νεροποντή που κράτησε ώρα αρκετή, μια καταιγίδα όπως θέλουμε κι αν το πούμε. Αλλά το πνίξιμο του νησιού, δεν οφείλεται ούτε σε θεϊκή οργή ούτε στα μανιασμένα στοιχεία της φύσης.  Ανθρώπων έργα είναι και όλοι το ξέρουν.

Έχουμε και λέμε.

Όταν κάτω από την πόλη σου κυλάει ολόκληρος χείμαρρος κι εσύ δεν του δίνεις διέξοδο, αλλά φροντίζεις να τον «εγκιβωτίζεις» διαρκώς, κάποια στιγμή ο χείμαρρος θα βγει τσαμπουκαλεμένα στην επιφάνεια και αλίμονο σε ότι βρεθεί μπροστά του.

Όταν επιλέγεις να κάνεις τον απαραίτητο Περιφερειακό δρόμο της πόλης σου τσιμεντώνοντας κι άλλον χείμαρρο τότε πας γυρεύοντας.

Όταν τις νεροδιαβασιές ανάμεσα στα περιβόλια που άφηναν οι παλιοί, τις ασφαλτώνεις για να περνούν άνετα τα αμάξια των επιγόνων, κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει ο τόπος.

Όταν στο φυσικό προορισμό του νερού που ρέει, τη θάλασσα, υψώνεις διαρκώς τοιχία δημιουργείς τις προϋποθέσεις για το πρωτότυπο φαινόμενο της παραλιακής πλημμύρας.

Όταν έχουν αποψιλωθεί τα δάση γύρω από την πόλη και δεν φροντίζεις για ένα έστω δεντράκι ανοίγεις το δρόμο για να φτιαχτούν τα ποτάμια που θα την πνίξουν την πόλη.

Όταν τη φυσική ροή των –λίγων- ποταμών την έχεις μπασταρδέψει με χίλιους δυο τρόπους, και για χίλια δυο μικρά και μεγάλα συμφέροντα, θα έρθει η ώρα να το πληρώσεις.

Όταν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αγωγοί ομβρίων είναι σε χαμηλή προτεραιότητα –γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας βλέπεις-, ε… δεν μπορεί θα φανεί κάποια στιγμή η έλλειψή τους.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για αρκετή ώρα αυτή την απαρίθμηση αλλά έχω την αίσθηση ότι όλοι τα γνωρίζουμε, έστω κι αν δεν το ομολογούμε. Κάποιοι βγήκαν σήμερα και τα είπαν δημόσια άλλωστε[2]. Κι έχω ακόμα την αίσθηση ότι όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας, άλλος λίγο άλλος πολύ,  στο να πάρουμε από το φυσικό περιβάλλον ότι –λανθασμένα βέβαια- νομίζουμε μας ανήκει. Δεν ωφελεί να το κρύβουμε, ας μας γίνει μάθημα η χτεσινή καταστροφή –για μια φορά έστω.

Οι κατεστραμμένοι καταστηματάρχες στην αγορά της πόλης της Χίου χτες το βράδι δεν εκλιπαρούσαν για κρατική αρωγή οι άνθρωποι, μόνοι τους προσπαθούσαν να σώσουν ότι μπορούσαν. Έλεγαν ότι ξέρουν πολύ καλά ποιοι φταίνε και ότι θα τους τιμωρήσουν. Από σήμερα βέβαια κάποιοι αναίσχυντοι έχουν ξεκινήσει «εμπόριο ελπίδας» με αποζημιώσεις και τα σχετικά εν όψει τοπικών εκλογών. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Στη Χίο έχουμε μια παροιμία που λέει «το μπουρουρισμένο (=αγανακτισμένο) νερό παίρνει τον ανήφορο». Τέτοιο νερό ήταν αυτό που μας έπνιξε χτες. Αγανακτισμένο από όσα έχουμε κάνει στο διάβα του. Για να δούμε μήπως είναι η ώρα να πνίξει και κάποιους άλλους.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s