Τότε που τρώγαμε μαζί με τον Πάγκαλο

Ο Άρχων της Μπαρούφας, ο Μάγιστρος της Μπαλαφάρας, ο Πάπας της Κωλοτούμπας, ο άξιος εγγονός πανάξιου παππού, ο κ. Αντιπρόεδρος, είναι ξανά κοντά μας.

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, ως χρέος στη διανοητική ευστάθεια και την ψυχική μου ηρεμία να μην ασχοληθώ ξανά με τις κατά καιρούς κορώνες του Αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου. Άλλωστε ποιος μου λέει ότι οι όποιες δηλώσεις – πυροτεχνήματα κάνει δεν θα ανασκευαστούν  από τον ίδιο τον πολιτικό άνδρα, που δε διακρίνεται για τη συνέπεια του.

Η τελευταία ακροβασία του έγινε χθες γνωστή. Το «Σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» δεν κατατάσσεται στη συνήθη κατηγορία αμετροέπειας και στόματος απύλωτου που τον χαρακτηρίζει. Άλλωστε αυτό αποτελεί το βολικό άλλοθι του Αντιπροέδρου στην εκτόξευση της όποιας μπαρούφας του.

Τα λυσσασμένα παπαγαλάκια της μέσω ΔΝΤ σωτηρίας της Χώρας το έπιασαν στον αέρα το μήνυμα που εξέπεμψε στη Βουλή ο Πάγκαλος. Και κυκλοφόρησαν ανεμίζοντας την παντιέρα της «σκληρής αλήθειας» που δήθεν σήκωσε ο Αντιπρόεδρος.  [1]

Ε… λοιπόν δεν μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας ο ευτραφής «σοσιαλιστής». Ψεύδεται, κυνικά και ασύστολα. Αν παρακάθισε στο μεγάλο φαγοπότι της εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια, το έκανε μόνος του, ή καλύτερα με τους ομοίους του κι όχι με τον πολύ κόσμο. Αν βαρυστομάχιασε δεν ήταν καθόλου συνυπεύθυνη η κοινωνία γι’ αυτό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι που ο Πάγκαλος αμολάει τα προϊόντα της διαστροφικής σκέψης του. Θα μπορούσε ακόμα κάποιος να αντιπαρέλθει  με θυμηδία την έκρηξη του «τζάμπα μάγκα» Αντιπροέδρου.

Όμως όχι. Ο Αντιπρόεδρος είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκτελεί συμβόλαιο. Αυτός είναι ο ρόλος του. (Γιατί παρεμπιπτόντως, άλλο ρόλο στην κυβέρνηση δεν έχει, ακόμα και τις δήθεν αρμοδιότητες συντονισμού τις πήρε ο Ραγκούσης). Ο Πάγκαλος είναι το μαντρόσκυλο που αλυχτά, ο λαγός που προπορεύεται της κυβερνητικής κουστωδίας, ο πολιορκητικός ελέφας (συγγνώμη αλλά για κριός δε μου κάνει) των κυβερνητικών σχεδίων.

Ο Πάγκαλος είναι το άλλο πρόσωπο του Ιανού, το alter ego του συμπονετικού, ήπιου και συμπάσχοντος «θα διαδήλωνα μαζί σας» Παπανδρέου. Βγαίνει και γαυγίζει, εκεί που ο Πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα της σύνεσης και της δήθεν ευαισθησίας. Έτσι μπορεί ο Παπανδρέου να παίζει ήσυχα τη γλυκερή του παντομίμα που ταιριάζει στο μεταμοντέρνο προφίλ του δήθεν αντιεξουσιαστή ηγέτη.[2] Για τις βρωμοδουλειές, για τη λάντζα, έχει κοτζάμ αντιπρόεδρο. Πρόκειται για το γνωστό και δοκιμασμένο σχήμα του «καλού και του κακού μπάτσου». Αυτή είναι η δουλειά του Ψευτοθόδωρου γι’ αυτό υφίσταται στο κυβερνητικό σχήμα. Γι’ αυτό κατάπιε αμάσητα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για τον σημερινό πολιτικό του προϊστάμενο . [3]

Άλλωστε ο Πάγκαλος δεν είναι ο πρώτος από τον πολιτικό του φορέα που διακρίνεται στον λαϊκίστικο ρόλο του «τρελού του χωριού». Εκείνου δηλαδή που εκτοξεύει προς τους΄πολιτικούς του αντιπάλους, ή προς την ίδια την κοινωνία όσα δεν έχει τα κότσια να πει ο Αρχηγός. Είχαν προηγηθεί ο αλήστου μνήμης Μένιος Κουτσόγιωργας τη δεκαετία του 1980 και ο αποδημήσας Ευάγγελος Γιαννόπουλος αργότερα. Απλά ο ευτραφής αντιπρόεδρος διακρίνεται ακόμα περισσότερο σήμερα σε συνθήκες κρίσης και επέκτασης του μηντιακού πολτού.

Όμως αυτή η ιστορία της διάχυσης ευθυνών, καλυμμένη από το μανδύα της δήθεν αυτοκριτικής (αυτό το mea culpa  που εξαφανίζεται μέσα στο «όλοι μαζί») είναι ο επικοινωνιακός οδοστρωτήρας των εντολοδόχων του ΔΝΤ κυβερνητών μας: φταίμε όλοι, το οποίο σημαίνει φταίτε κι εσείς μαζί με μας. Ο στόχος είναι να διαμορφωθούν συνειδήσεις της ήττας, σκυφτές φυσιογνωμίες που αναλογίζονται το βάρος των ευθυνών τους. Πέτυχαν ακόμα και τη γριούλα που δε ζητάει απόδειξη από το μπακάλη της γειτονιάς να την κάνουν να αισθάνεται ένοχη για τη φοροδιαφυγή.

Στοχοποιούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (που καθόλου υπεράριθμοι δεν αποδείχθηκαν από την περιβόητη απογραφή) λες και άπαντες συμφώνησαν εκ των προτέρων με την πελατειακή λογική του Θ. Πάγκαλου και λαφυραγώγησαν μαζί του. Απευθύνονται με τον πλέον βορβορώδη λαϊκισμό στην ανώνυμη κοινωνική μάζα, σε καταναλωτές των ευρημάτων τους όπως αυτά εκπέμπονται από πανίσχυρους διαύλους  ενημέρωσης. Θέλουν να εντάξουν τους πάντες στο σχήμα «όλοι φταίμε» για να αθωώσουν τους εαυτούς τους, για να μην υπάρξει καμιά αντίδραση στα σχέδια και στην πολιτική τους. Σ’ αυτό οι αποψάρες του Αντιπροέδρου συμπίπτουν με εκείνες του ομόσταυλού του στα «σοσιαλιστικά» ψηφοδέλτια του 2004 Α. Ανδριανόπουλου.

Δείτε για παράδειγμα πως  έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον Αντιπρόεδρο οι κ.κ. Γείτονας και Σαλαγιάννης στην Επιτροπή της Βουλής. Γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί οι ογκόλιθοι της πολιτικής ζωής, ότι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για την επιβίωση του πολιτικού σαρκίου τους: να κάνουν μια «πέτσινη» αυτοκριτική, τόσο απαλή που θα τους επιτρέψει να εξαφανίσουν τις δικές τους ευθύνες μέσα στη γενικότερη διάχυση ευθυνών που επιπίπτουν επί δικαίων και αδίκων. Αν ήθελαν και αυτοί οι κύριοι, και πολύ περισσότερο ο πολυλογάς Αντιπρόεδρος να περισώσουν κάποιο ίχνος αξιοπιστίας, τις ίδιες παραδοχές θα τις έκαναν αφού θα είχαν παραιτηθεί και ευρισκόμενοι δια παντός εκτός πολιτικού βίου. Διαφορετικά, θέλοντας να συνεχίσουν την «προσφορά» τους στα δημόσια πράγματα, καθίστανται αυτόματα κουτοπόνηροι και αναξιόπιστοι. Αλλά που να βρεθεί τέτοια ευαισθησία. Σ’ αυτό ο Αντιπρόεδρος διαθέτει την ευαισθησία του παχυδέρμου που τον χαρακτηρίζει γενικότερα.

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Γιώργος “if you like” Παπανδρέου από τη Νέα Υόρκη εκλιπαρεί σχεδόν γονυπετής τους επίδοξους επενδυτές και μιλάει χωρίς αιδώ για τα 270 δις δημόσιας περιουσίας προς εκποίηση. Καθώς εύστοχα είπε κάποιος φίλος «ετούτος εδώ δεν περιορίζεται να ξεπουλήσει τα ασημικά, βγάζει στο σφυρί ολόκληρο το σπίτι». Αλλά προς Θεού, κανείς δεν πρέπει να του πει τίποτα, η κοινωνία πρέπει να μείνει βουβή: τόσα χρόνια βλέπετε η κοινωνία τρωγόπινε με χρυσές μασέλες κι αν δεν το πιστεύετε το βεβαιώνει κοτζάμ Αντιπρόεδρος. Αφήστε τους να σώσουν τη χώρα όπως αυτοί νομίζουν και να την οδηγήσουν στο σοσιαλιστικό παράδεισο…

Την ίδια ακριβώς στιγμή, σε μια επίδειξη νεποτισμού ο ευτραφής Αντιπρόεδρος δίνει τον καλό (και τίμιο και ηθικό) αγώνα για να εξασφαλίσει το δημαρχιακό θώκο Σαρωνικού στην αγαπημένη του σύζυγο. Προς θεού χωρίς ρουσφέτια και διορισμούς, αυτά τα έχει αποκηρύξει διαπαντός ο σωτήρας του Έθνους Θεόδωρος!  Όλα κι όλα ο άνθρωπος το στεφάνι του το τιμάει και με το παραπάνω.

Ας του αφιερώσουμε λοιπόν αυτούς τους ωραίους στίχους που είχαν γραφτεί την εποχή του αείμνηστου συνονόματου παππού του. Οι συμβολισμοί και οι συνειρμοί επαφίενται αποκλειστικά στη φαντασία του αναγνώστη…

Ωραίο, λιτό κι απέριττο τοπίο
Ελαιογραφία μεγάλου διδασκάλου
Του λείπει όμως μια σειρά ερειπίων
Κι η επίσημος αγχόνη του Παγκάλου
Κ.Γ.Καρυωτάκης


[1] http://news247.gr/newspapers/Morning/o_logos/o_logos.541552.html

http://news247.gr/newspapers/Afternoon/to_ethnos/to_ethnos.541531.html

http://news247.gr/newspapers/Afternoon/eleftherotypia/eleytherotypia.541528.html

[2] όπως πολύ καίρια το περιγράφει ο Ν. Σεβαστάκης http://www.epohi.gr/portal/politiki/7545-2010-08-29-16-01-23

[3] Για μια περιήγηση στις κατά καιρούς δηλώσεις του Αντιπροέδρου για το πολιτικό αφεντικό του δείτε  http://papaioannou.wordpress.com/2010/05/25/%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85/

http://www.heraklionblogs.gr/Venceremos_/2009/05/21/%CE%9F_%CE%A0%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%A3_%CE%93%CE%99%CE%91_%CE%A4%CE%9F%CE%9D_%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%97%CE%93%CE%9F_%CE%A4%CE%9F%CE%A5

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Τότε που τρώγαμε μαζί με τον Πάγκαλο

 1. Ο/Η rogerios λέει:

  Εξαιρετικός! Σαφής, ειλικρινής και με απόψεις εμπεριστατωμένες.
  Στα γρήγορα:
  – αν η ελληνική πολιτική σκηνή (ή μάλλον τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες) είχε ένα ελάχιστο σοβαρότητας, τότε η θέση του εν λόγω δεν θα ήταν σε κυβερνήσεις, αλλά σε εκπομπές ταλέντων τύπου Πάνια. Ούτε καφενειακές «αλήθειες» δεν είναι ικανός να πει: μαγκιά, κουτοπονηριά, νταηλίκι (όλα με απώτερους σκοπούς ύποπτης φύσης) και χυδαιότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Χωρίς να ξεχνούμε τις μνημειώδεις γκάφες και την κατ’ εξακολούθηση προσβολή της αισθητικής.
  – το σχέδιο «σωτηρίας» αν σκοπεί σε κάτι αυτό είναι η διασφάλιση της τελευταίας ευκαιρίας επιβίωσης μιας γνωστής και μη εξαιρετέας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, αυτής ακριβώς που «κατόρθωσε» να φέρει τη χώρα στο παρόν χάλι. Φαίνεται πως για τον σκοπό αυτό, κάθε προσπάθεια είναι θεμιτή και κάθε «αγωνιστής» είναι ευπρόσδεκτος.

 2. Ο/Η redkangaroo λέει:

  Είναι τόσα πολλά όσα μπορεί να πει κανείς για τον Αντιπρόεδρο που χάνεσαι. Ούτε μπορείς να θυμάσαι όσα έχει κατα καιρούς ξεστομίσει. Επιμένω στο διατεταγμένο ρόλο, μέρος του γενικού σχεδίου «σωτηρίας» που σκοπεί όντως εκεί που λες Ρογήρε, κι εκεί ο Θόδωρας επιστρατεύεται! Γιατί κατά τα άλλα πολύ ύποπτο και εφησυχαστικό είναι αυτό που κατα κόρον ακούστηκε σήμερα «έλα μωρέ Πάγκαλος είναι αυτός ότι θέλει λέει».

 3. Ο/Η netakias λέει:

  Πάγκαλος : Ναι Χοντρολαλάκα Μαζί τα φάγαμε!

  (Κάντε κλικ να δείτε τον Παγκαλο να τρώει εδω http://wp.me/p9GCU-hx )

  Ναι μαζί «πουλούσαμε» μούρη με το όνομα του Παππού δικτάτορα!

  Ναι μαζί παριστάναμε τους Κομμουνιστές με τα 58 ακίνητα!

  Ναι μαζί φεύγαμε στην «εξορία» στο «αφιλόξενο» Παρίσι με τα λεφτά του Παππού!

  Ναι μαζί μεταμορφωθήκαμε σε Σοσιαλιστές, μια ωραία πεταλούδα!

  Ναι μαζί ήμασταν ανεπάγγελτοι Υπουργοί και Βουλευτές για 20+ χρόνια!

  Ναι μαζί υπογράψαμε την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ συμφωνία της Μαδρίτης!

  Ναι μαζί προδώσαμε τον Ικέτη Οτσαλάν!

  Ναι μαζί υποστείλαμε την Σημαία από Ελληνικό έδαφος!

  Ναι μαζί φέραμε το μνημόνιο!

  Ναι μαζί . . . τα φάγαμε, απλώς εσύ έκανες καλύτερο κουμμάντο!

  Υπάρχει όμως Νέμεσις, που λέγεται έμφραγμα από το «λίπος»¨που φάγαμε!

  Υπάρχει όμως Νέμεσις, που λέγεται Εγκεφαλικό από το «αλάτι» που φάγαμε!

  Δεν ξέρω από τι θα πεθάνουμε όλοι κάποια μέρα, αλλά μόνο ο ένας μας θα έχει το κούτελο του καθαρό!

  Και τα σάβανα δεν έχουν τσέπες, ούτε Ε9!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s